Select Page
Facebook0
Un tort pur și simplu perfect! 🙂 Combinația delicioasă de pandișpan, sufleu, ciocolată neagră și frișcă cucerește de la prima înghițitură! Un tort aniversar! Dar și desertul ideal al unei duminici în familie! Preferatul soțului meu! 🙂

Ingrediente

Pentru blatul de pandișpan:

– 5 ouă
– 150 g. de zahăr
– 100 g. de făină

Pentru sufleu:

– 5 ouă
– 250-300 g. de zahăr
– 100 ml. de lapte
– 150 g. de unt
– 2 linguri de făină
– 1 fiolă esență de vanilie
– 2 pliculețe de gelatină

Pentru glazura de ciocolată și decor:

– 500 ml. smântână dulce pentru frișcă
– 180 g. de ciocolată neagră
– 50 g. de ciocolată albă
– 150 g. de unt
– 150 g. de zahăr pudră

Mod de preparare:

Prima dată ne ocupăm de pandișpan, o rețetă simplă și rapidă cu un pandișpan extra pufos găsiți aici 🙂

Pentru sufleu, am separat albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le-am pus într-un ceaun peste care am adăugat 150 g. de zahăr.

Am bătut gălbenușurile spumă, am adăugat 100 ml. de lapte și cu ajutorul unui tel am amestecat compoziția bine și cu atenție să nu facă cocoloașe. Am adăgat și cele 2 linguri de făină înglobându-le în spumă cu telul.

Ceaunul se pune la foc potrivit prima dată și se amestecă încontinuu cu telul, pentru că compoziția se lipește repede, și mai repede face bulgărași mici de care nu avem nevoie în acest sufleu 🙂 Când compoziția începe încet, încet să se îngroașe, faceți focul mai mic și mai amestecați până sufleul aproape fierbe. Lăsați sufleul să se răcorească 5 min. și adăugați untul și esența de vanilie, amestecați cu ajutorul telului.

Lăsați spuma de gălbenușuri deoparte. Am pus gelatina la înmuiat (eu am folosit aproximativ 15 g. de gelatină – cam un pliculeț și jumatate, pentru că mi-am dorit un sufleu mai moale) în 150 ml. de apă. Pentru un sufleu mai “puternic”, folosiți toată gelatina și o puneți la înmuiat în 200 ml. de apă. Albușurile se bat spumă, mai întâi fără zahăr, până se întăresc, apoi am adăugat 100 g. de zahăr și am mai mixat puțin. Dizolvați gelatina la microunde pentru câteva secunde, dar mare grijă să nu fiarbă, altfel își pierde efectul.

Gelatina dizolvată se adaugă spumei de albușuri și se amestecă bine cu telul. Peste spuma de albușuri cu gelatina se adaugă spuma de gălbenușuri. Sufleul se amestecă bine să se uniformizeze și se dă la frigider pentru 50-55 de min. (atâta cât să se întărească puțin, dar nu mult ca să putem orna tortul!).

Ne apucăm de straturile tortului! Partea de jos a pandișpanului se pune pe un platou, peste el se îmbracă inelul detașabil al formei de copt. Sufleul puțin întărit se răstoarnă peste foaia de pandișpan și se dă la frigider.

Pentru un gust mai fraged, mai vaporos, peste celălalt strat de pandișpan, am întins un strat uniform de smântână dulce. Într-un bol am pus 2 linguri mari de smântână și o lingură de zahăr amestecând bine până zahărul se topește.

Foaia de pandișpan se așează peste sufleu și se dă la frigider. Între timp m-am apucat de stratul de ciocolată! Am folosit ciocolată neagră de 75% cacao, pe care am rupt-o bucăți (lăsați 2-3 pătrățele deoparte pentru ornatul tortului la final) și împreună cu untul și 100 ml. de smântână dulce pentru frișcă le-am pus la foc mic într-o oală.

Se ține pe foc până ciocolata și untul se topesc complet. Se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se dă la frigider 15-20 de min.


Îndepărtați cu atenție inelul detașabil al formei de copt. Glazura de ciocolată neagră se amestecă bine cu o spatulă și se întinde peste stratul de pandișpan. Așa au arătat straturile mele delicioase!

Tortul se dă la frigider și trecem la partea finală – ornarea! Am bătut cu mixerul cele 400 de ml. de smântână dulce pentru frișcă, după ce compoziția s-a întărit, am adăgat zahărul pudră și am mai mixat puțin.

Am topit ciocolata albă, apoi cea neagră, le-am întins pe un capac de sticlă și le-am pus în frigider să se întărească.

Cu ajutorul unei pungi de ornat torturi în care am adăugat smântâna pentru frișcă, am decorat laterat straturile tortului de jos în sus! Aici e aproape gata!

Presărați tortul cu ciocolata albă și neagră rase cu un cuțit sau îl decorați cu multă iubire și imaginație cât cuprinde! 🙂 Rezultatul final merită orice așteptare!

Îl lăsați cel puțin o oră la frigider sau peste noapte! (depinde când vin musafirii sau câtă răbdare aveți 🙂 )

Este foarte buuuuun! Nu exagerez deloc! O felie puhavă special pentru voi! 🙂

Să-l încercați neapărat!

 

Share This
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial