Select Page
Facebook0

Ce faci cu un tort? Îl împarți și cu ceilalți, neapărat! 🙂 Mai ales că e atât de buuun! De fapt, eu l-am transformat în tort, rețeta originală (pe care o găsiți în josul postării) a descris-o ca prăjitură. Eu o să vă “povestesc” tortul meu! 🙂

Ingrediente

Pentru blat:

– 8 ouă
– 200 g. de zahăr
– 180 g. de făină
– 6 linguri de cacao

Pentru crema de alune de pădure:

– 200 g. de alune de pădure nesărate
– 200 ml. de lapte integral
– 150 ml. de lapte condensat îndulcit
– 300-400 ml. de smântână pentru frișcă
– 10 g. de gelatină (un pliculeț)

Pentru glazura de ciocolată și decor:

– 300 g. de ciocolată cu lapte
– 150-200 g. de unt
– 300 ml. de smântână pentru frișcă pentru glazură și decor
– 50 ml. de lapte condensat îndulcit
– 50 g. alune de pădure măcinate pentru decor

Mod de preparare:

Pentru blat, am folosit rețeta magică a pandișpanului pufos (rețeta detaliată o puteți găsi aici)! pe care o voi descrie un pic și mai jos! Pentru acest pandișpan am folosit mai multe ouă ca la un pandișpan obișnuit, și astfel, am separat albușurile de gălbenușuri, gălbenușurile le-am bătut spumă cu 100 g. de zahăr. Albușurile se bat și ele spumă cu un praf de sare, când s-au întărit am adăugat în 2-3 reprize zahărul rămas .

Jumătate din spuma de albuș se adaugă spumei de gălbenușuri și cu ajutorul unei spatule se amestecă de jos în sus. Se cerne făina și cacaoa și iar amestecăm!

Se adaugă spuma de albușuri rămasă și se amestecă ușor cu spatula de jos în sus omogenizând bine compoziția.

Compoziția se toarna în forma de tort detașabilă de 26 de cm. diametru, am tapetat baza cu hârtie de copt.

Se dă în cuprorul preîncălzit la foc potrivit pentru 30 de minute, iar în primile 15 minute nu se deschide cuptorul.

Pandișpanul va crește voinic! Când e rece, se taie în două, se dă deoparte și ne apucăm de crema de alune de pădure!

Prima dată când am preparat acest tort, am încercat blatul din rețeta originală, este tot un fel de pandișpan, doar că e mai consistent și mai tare. De data aceasta am preferat pandișpanul meu pufos! Și da, deși în rețeta mea detaliată de pandișpan se recomandă să-l lăsăm peste noapte, eu l-am preparat și folosit în aceeși zi! 🙂

Eu într-adevăr sunt o mare iubitoare de nuci de toate tipurile și îmi place să descopăr rețete care conțin acest ingredient sănătos și sățios! Pentru cremă vom folosi alune de pădure nesărate-decojite și e posibil să le găsiți in supermarket și crude. Dacă sunt crude le coaceți 10 min. pe tava de aragaz tapetată cu hârtie de copt, apoi le măcinați cu robotul de bucătărie, dar nu foarte tare, să rămână și bucățele mari de alune. În același timp am pus gelatina la înmuiat în 100 ml. de apă.

Lapte condensat îndulcit găsiți în magazinele rusești, dar sunt câteva variante și în supermaketele mari. Eu l-am folosit pe cel din magazinele rusești, și astfel am pus laptele integral și 4 linguri de lapte condensat îndulcit într-o oală la foc mic.

Se lasă pe foc până când compoziția aproape fierbe și se adaugă alunele măcinate, se mai lasă puțin să mai dea 2-3 clocote și se dă deoparte.

Se lasă 2-3 min. să se răcorească și se adaugă gelatina înmuiată amestecând energic, se dă deoparte să se răcească complet. Între timp am bătut smântâna pentru frișcă, după am adăugat-o cremei de alune. Compoziția se dă la frigider penrtru 20-30 de min.

Ne apucăm să aranjăm tortul! Pe un platou se așează foaia de pandișpan, folosim inelul  formei de copt și îmbrăcăm foaia, răsturnăm crema de alune de padure și acoperim cu cealaltă foaie.

Tortul se pune în frigider pentru 3-4 ore, și chiar dacă mă repet la aproape fiecare postare, sau dacă aveți răbdare se lasă peste noapte 🙂

După câteva ore de frigider sau a doua zi pregătim glazura de ciocolată – stratul meu preferat! 🙂 Ciocolata cu 100 ml. de smântâna pentru frișcă, untul și laptele condensat îndulcit (eu am pus o lingură cu vârf!) se pun într-o crăticioară la foc mic până ciocolata și untul se topesc complet. Se dă deoparte și se lasă la răcit. Se pune la frigider pentru o oră.

Ca stratul de ciocolată să prindă consistență, am bătut cu mixerul în jur de un minut glazura. Este fantastic de bună! 🙂

Așa au arătat straturile mele dupa 3 ore de frigider 🙂

La decor mereu folosesc multă iubire! 🙂 Dar și un pic de imaginație nu strică! Am bătut 200 de ml. de smântâna pentru friscă și cu ajutorul unui cuțit am ornat laterat tortul! Am lăsat câteva linguri din glazura de ciocolată și am mai desenat un pic! Încă sunt începătoare la desen 🙂

Am presărat tortul cu alune de pădure măcinate și suflet cât cuprinde! 🙂

Fiecare cu felia lui! Aceasta este a voastră! 🙂

Peste noapte crema de ciocolată se face și mai bunăăăăă și tortul pur și simplu se așează pe răfturelele speciale ale simțurilor gustative! 🙂


Rețetă preluată de aici

Share This
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial